Ako je to s diaľničnými nálepkami na SK v roku 2010

Diskuze k článku


V prvom rade chcem upozorniť, že diaľničné nálepky tento rok platia len na diaľniciach a rýchlostných cestách a pre všetky vozidla do 3,5 tony. Minulý rok platili pre niektoré vozidlá aj na cestách prvej triedy. O ich nedostatku viem a vysvetlím prečo si ich nebolo možné doteraz zakúpiť.

Všetko má na svedomí vyhláška Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky republiky ktorou sa ustanovuje spôsob označenia úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, ktorých užívanie podlieha úhrade, vzor nálepky a spôsob jej umiestnenia na motorovom vozidle

Pripomienkové konanie tejto vyhlášky začalo 5.11.2009 a skončilo 26.11.2009. Výsledné znenie bolo schválené ministrom 10.12.009 a v zbierke zákonov vyhláška vyšla dňa 19.12.2009 pod číslom 547/2009 Z.z. s účinnosťou od 1.1.2010.

Z uvedeného je zrejme, že pred 19.12.2009 ešte nijaká nálepke na rok 2010 právne neexistovala a teda sa ani nemohla predávať i keď do povinnosti používať ju zostalo menej než 12 dní. Tí čo majú ročnú nálepku z minulého roku sú vo výhode lebo im platí celý január 2010 a obdobne prechádza platnosť do nového roka aj u krátkodobých nálepiek.

Vyhláška 547/2009 Z.z definuje, že:

Spoplatnený úsek diaľnice začína dopravnou značkou diaľnica - IP 23a, a končí buď dopravnou značkou koniec diaľnice - IP 23b, alebo dopravnou značnou diaľnica - IP 23a s dodatkovou tabuľkou "Bez úhrady, Without Payment, Ohne Vignettenpflicht"

Spoplatnený úsek rýchlostnej cesty začína dopravnou značkou rýchlostná cesta - IP 22a a končí dopravnou značkou koniec rýchlostnej cesty - IP 22b, alebo značkou rýchlostná cesta - IP 22a s dodatkovou tabuľkou s nápisom "Bez úhrady, Without Payment, Ohne Vignettenpflicht"

Nálepka sa skladá z dvoch častí. Jednej čo sa lepí na sklo vpravo hore ale nie do protislnečného pásu a druhej časti - kontrolného kupónu kde musíte si vypísať číslo vozidla a trvale ho nosiť zo sebou inak je pokuta ako keby ste nálepku nemali!


Vzory nálepiek:

Obr. 1. Ročná nálepka 2010 pre vozidlá do 3,5 tony.


Obr. 2. Mesačná nálepka 2010 pre vozidlá do 3,5 tony.


Obr. 3. Týždňová nálepka 2010 pre vozidlá do 3,5 tony.

Obr. 4. Zadná strana ročnej nálepky.


Z hľadiska doby platnosti existujú nasledovné druhy nálepiek:
 

Ročná kalendárny rok + jeden mesiac (1.1.2010 - 31.1.2011) 36,50 €
Mesačná pozor nie mesiac ale len deň označenia plus 29 dní 9,90 €
Týždňová pozor nie týždeň ale len deň označenia plus 6 dní 4,90 €


Prečo zdôrazňujem dobu platnosti? Preto aby človek idúci na týždennú dovolenku sa nedostal do problémov. Typicky príklad na dovolenku nastupuje v sobotu večer a odchádza v sobotu ráno. V takomto prípade potrebujete dve jednotýždnové nálepky hoci na ceste budete menej než 7x24 hod. Ak na to zabudnete a budete si myslieť, že týždňová nálepka platí týždeň tak vám hrozí vysoká pokuta.

Nálepky existujú len pre motorové vozidlá s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony vrátane prípojného vozidla bez akejkoľvek špecifikácie typu vozidla, čiže platí aj pre motorky s postranným vozíkom, trojkolky, štvorkolky atd. u nich sa nálepka lepí podľa §3 uvedenej vyhlášky. "Na trojkolesových vozidlách, štvorkolkách a motocykloch s postranným vozíkom, ktoré nemajú predné sklo, sa prvá časť nálepky nalepuje na ich dobre viditeľnú, rovnú, čistú a nie ľahko vymeniteľnú časť spravidla v smere jazdy."

Všetky ostatné vozidlá sú spoplatnené formou elektronického výberu mýta alebo sú od poplatkov oslobodené. Preto si treba dať veľký pozor napríklad na vozidla N1, ktoré keď idú samé tak musia mať nálepku ale keď pripoja príves a maximálna prípustná hmotnosť takejto súpravy presiahne 3,5 tony tak je im diaľničná nálepka zbytočná a musia mať palubnú jednotku pre elektronicky výber mýta a to nielen na diaľnic ale aj na cestách prvej triedy. Naproti tomu vozidla M1 ak sa dostanú nad hranicu 3,5 tony tak nepotrebujú ani nálepku a ani palubnú jednotku pre elektronický výber mýta.

Záver:
Som zvedavý dokedy tato situácia bude platiť. Kedy buď pribudne nálepka nad 3,5 tony pre vozidlá nepodliehajúce elektronickému mýtu alebo rozšíri sa povinnosť mať palubnú jednotku aj na vozidlá M1 alebo pribudne nálepka pre prípojné vozidlo čo by bolo najjednoduchšie a elegantne v prospech vodičov aj príjmov Národnej diaľničnej spoločnosti vyriešilo N1 aj M1 kategóriu nad 3,5 tony.

Jozef Drahovský, sobota 2. januára 2010 12:22

Článek byl převzat z http://drahovsky.blog.sme.sk
 

Diskuze k článku